Kako nastaje jedan kvalitetan sajt?

U ovom tekstu možete dobiti odgovor kako nastaje jedan kvalitetan sajt.

Kako nastaje jedan kvalitetan sajt?

Kroz višegodišnje iskustvo izrade prezentacija na internetu dolazi se do  zaključka da postoje osnovne stvari koje se moraju ispoštovati kako bi se izradio kvalitetan sajt.

Ključ kvalitetnog web sajta je u tome da posetiocu prenese osećaj profesionalizma i stručnosti.
Osnovna stvar koja se ovde podrazumeva je odabir pravog vizuelnog izgleda, dizajna vašeg sajta i naravno, još bitnija stavka predstavlja sadržaj vašeg sajta.

Neka vaš sajt predstavlja kancelariju u kojoj želite da pozdravite klijente. Baš kao i u svakoj kancelariji želite da okolina bude čista, atraktivna kako bi utisak bio efikasan. Potrebno je da posetioce vašeg sajta ohrabrite da vas ozbiljno prihvate.

Postoje nekoliko bitnih stvari koje čine jedan sajt:

 • Sadržaj sajta
 • Izbor vizuelnog izgleda teme prezentacije i boja koje će dominirati
 • Prilagoditi fotografije potrebi sajta, obezbediti PNG I GIF formate
 • Prilagoditi tekst na najbolji način kako bi se istakle glavne ključne reči pretrage
 • Postaviti navigaciju na sajtu kako bi sve bilo uredno i pregledno kao i prilagoditi linkove

Važno: Ovo su samo preporuke i niste obavezni da koristite bilo koji od navedenih saveta, jer svaki sajt je individualan ali ovo predstavlja samo šablon stvari o kojima morate razmisliti pre nego što započnete izradu sajta.

Priprema sadržaja za vaš sajt

Vrlo verovatno je da je svima prva misao kada se odluče za izradu sajta TA kako će budući sajt vizuelno izgledati. Greška! Najvažniji aspekt kvalitetnog sajta je njegov sadržaj.
Sadržaj sajta predstavlja prioritet i kao takav se mora ozbiljno shvatiti.

Dizajn tj. izgled sajta je sekundaran i nije presudan na kvalitet prezentacije u tehničkom smislu.

Najbolji primer je iz realnog života sa pitanjem da li bi vas pre privukla neka interesanta osoba koja ima nešto da kaže a da pritom izgleda lepo i skladno, ili bi ste radije posvetili pažnju nekoj osobi koja je do te mere doterana i našminkana tako da to stavlja u drugi plan kvalitete te osobe?

Zaključak je jednostavan, izgled sajta treba da daje podršku pisanoj reči, nikako obrnuto.

Osnovni i glavni razlog zbog kojeg je sadržaj koji će biti prikazan na sajtu veoma bitan je taj jer unosom pažljivo odabranog teksta sasvim svesno utičemo na rezultate pretrage na pretraživačima, odnosno sadržajem kreiramo tzv. Ključnje reči koje utiču na saobraćaj vašeg budućeg sajta. Na taj način se indexiraju tačno odredjene reči bitne Google ili drugim pretraživačima koji skeniraju vaš sadrzaj i stavljaju vas na neku od pozicija relevano ponudi ključnih reči odnosno vaše ponude u odnosu na potražnju (reči koje korisnici kucaju na pretraživaču kako bi pronašli ono što ih zanima)

Pored toga sadržaj predstavlja i kompletnu sliku ponude na vašem sajtu tako da organizovanjem kvalitetnog sadržaja sajta dobija se višestruka korist.

Podrazumeva se da taj sadržaj bude jednostavan za čitanje, bez gramatičkih i pravopisnih grešaka.

Saveti za sadržaj:

 • Potrudite se da vaš sadržaj bude ubedljiv, informativan, relevantan i originalan
 • Proverite da li poruka vašeg sadržaja daje jasnu poruku i naravno proverite gramatičke i pravopisne greške.
 • Obzirom da online čitaoci imaju kraću pažnju i da ne vole previše teksta trudite se da ne probijete granicu kako ne bi deo važnog sadržaja ostao nepročitan.
 • Izbegavajte korišćenje specifičnih fontova slova a takodje se trudite  da koristite srazmernu veličinu slova kako nebi bilo velikog odstupanja. Izbegavajte nabrajanja.
 • Dajte svojim posetiocima razlog da se vraćaju na vaš sajt tako što ćete imati specijalne ponude koje ćete najavljivati i koje će biti interesantne vašim čitaocima.

Kako odabrati dizajn sajta i odgovarajuće boje

Boje i dizajn

Vrsta podloge koju odaberete za vaš sajt zavisi od namene vašeg sajta. To u mnogome zavisi od toga da li je vaš sajt lični ili poslovni. Da li želite da sajt predstavlja Online prodavnicu ili je to sajt koji predstavlja galeriju fotografija. Veoma bitna stvar je da se vodi računa o skladu boja a najbolji savet koji se može dati ako ste ne odlučni oko dizajna podloge da podlogu ostavite u svetlijoj nijansi.

Odlučivanje o boji je isto toliko važno kao i svaki drugi izbor koji napravite za izgled vašeg sajta. To je zato što različite boje izražavaju različite ideje i osećanja, svi poznajemo da postoje tople i hladne boje, kao to da je crna boja odsustvo boja ali u kombinaciji sa žutom ili crvenom daje do kontraska koji je lako uočljiv. Tako da se uglavnom pribegava korišćenje skladnih boja. Ako se radi hladnim bojama nismo energični i nemamo agresivni pristup prema posmatraču. Ovo važi za prezentacije koje po prirodi nemaju potrebu za takvim stavom (dečija garderoba, prezentacija zdrave ishrane i sl.). Dok postoje primeri kade se radi toplim bojama gde se želi postići upravo ovaj efekat energičnog pristupa gde je potrebno da se prenese vibracije posmatraču kako je proizvod ili usluga koja se nudi nešto što je atraktivno i nešto što povećava adrenalin (prodaja automobile, atraktivne odeće, luksuznih odmarališta).

Kombinacija plave, bele i žute može posetoca navesti na pomisao uživanja na plaži (voda, oblaci, sunce) što je i razlog zašto mnogi sajtovi za odmarališta za odmor koriste ovu kombinaciju boja.

Sajtovi posvećeni bebama će uvek imati blage tonove plave, ljubičaste i nijanse blage crvene.

Većina restorana će koritstiti tople boje, oslanjajući se na kombinacije boja koje su bogate crvenom, žutom i meke braon boje.

Sajtovi koji za svoj sadržaj imaju elektroniku ili automobile često će se odlučiti za dominaciju crne boje sa kombinacijom sive nijanse i boja koje podsećaju na boju metala.

Saveti za boje:

 • Pokušajte da koristite samo nekoliko boja za koje ste sigurni da se dobro uklapaju. One čine paletu boja vašeg sajta i pridržavajte se te palete.
 • Uverite se da ima dovoljno kontrasta izmedju pozadine i boje teksta, kako bi tekst bio dovoljno čitljiv i lak za upotrebu.
 • Pokušajte da smanjite naglašavanje jarkim bojama svakog dela teksta ili dela stranice za koje mislite da su bitne. Odaberite samo prioritete koje ćete naznačiti i istaći.
 • Uverite se da li upravo ta paleta izabranih boja odgovara svrsi sadržaja vašeg sajta.

Kako odabrati idealne fotografije za sajt

Fotografije

Najbolje slike koje možete postaviti na sajtu su vaše originalne slike.
Ukoliko se vaš sadržaj sajta odnosi na proizvod bitno je da prilikom izrade sajta imate katalog fotografija proizvoda na kojima se pregledno vidi svaki od proizvoda.

Ako je u pitanju ugostiteljski biznis bitno je da koristite visok kvalitet atratktivnih fotografija svojih ukusnih jela uz odgovarajuću kombinaciju paleta boja posetiocu će krenuti voda na usta.

Kod prodaje odeće jako je bitno odabrati fotografije koje će pored samog izgleda dezena materijala zaista prikazati i linije i detalje vašeg dizajna.

Preporučuje se da vaše slike budu visokog kvaliteta, ali naravno ne trebaju vam ni previše “teške slike” kako bi se njihov sadržaj lakše i brže učitavao na sajtu.
Pokušajte da izbegnete korišćenje fotografija u BMP formatu jer ovaj format predstavlaj težu veličinu fajla u odnosu na JPG / JPEG formate koji su najkorišćeniji i pouzdan format za ubacivanje slika u okviru vašeg sadržaja.

Jako zahvalan format fotografija je i PNG. On predstavlja fotografiju, odnosno slova bez pozadine koja će se vrlo lepo uklopiti u pozadinu vašeg sajta. Uglavnom se koristi pri postavljanju LOGO fotografije na sajtu.

Budite svesni dimenzija vaših slika. Bitno je napraviti sklad prikaza fotografija i neretko je potrebno uraditi i neku promenu uz pomoć nekih programa za grafički dizajn (Photoshop i sl.)

Saveti za fotografije:

 • Koristite uglavnom JPG / JPEG fornate fotografija
 • Trudite se da koristite originalne fotografije sa visokim kvalitetom
 • Uredite fotografije pre postavljanja na sajt
 • Vodite računa o skladu veličine postavljenih fotografija
 • Imajte na umu da fotogravije imaju zadatak da vizuelno dopune pisani sadržaj.
 • Nemojte sajt zatrpati mnoštvom fotografija ukoliko ta strana sajta nije galerija jer na taj način se posetilac odvraća od jako bitnog teksta.

Kako urediti tekst na sajtu? Formatiranje teksta.

Vaš tekst treba da bude dosledno formatiran i vašim posetiocima sajta lak za čitanje.
To znači odlučivanje o jednom do maksimalno dva čitljiva fonta, kao i doslednost u boji i veličini fonta. Doslednost je ključ u ovom slučaju.

sredjivanje teksta

Saveti za uredjivanje teksta:

 • Pokušajte da koristite VELIKA slova samo za naslove i odredjene reči koje želite istaći, nikako nemojte pisati velikim slovima u pasusima i većim blokovima teksta.
 • Izbegavajte centrirarnje čitavih blokova teksta. Levi uskladjivač oblikovanja sasvim prirodno olakšava čitanje u odnosu na centriranje. Imajte ovo u vidu.
 • Prilikom naglašavanja odredjenog teksta, odaberite glavnu reč koju je potrebno označiti na način tako što će reč biti podebljana, zakrivljena, podvučena, ili u nekoj od kombinacija
 • Odaberite odgovarajuću boju teksta kako bi bio u dovoljnom kontrastu u odnosu na pozadinu što za rezultat ima bolju preglednost i lakšu čitljivost.

Kako uraditi navigaciju na sajtu?

navigacijski meni

Kao što svi znamo uglavnom svaki sajt sadrži nekoliko stranica. Prva stranica je HOME stranica, glavna i uvodna stranica na koju posetilac dodje kada ukuca domen vašeg sajta.
Znači prva stvar koju vidi je upravo ova stranica.
Ona mora da bude pregledna i da posetiocu pruži upravo one glavne informacije koje želite da mu predstavite ali i da ga zainteresujete i za ostale stranice na vašem sajtu. To se javlja navigacija.

Navigacija predstavlja dugmad koja će posetioca odvesti na stranicu koja ga interesuje.
Obično se nalazi na vrhu, gornjem horizontalnom meniju odnosno header  stranice.

Tako da ukoliko posetilac vašeg sajta želi da pogleda odeljak galerija, ili kontakt… Klikom na navigaciju će biti usmeren upravo na tu stranicu vašeg sajta. Naravno možete i u samom tekstu postaviti link koji će klikom na odredjenu reč koja je linkovana posetioca prebaciti na stranicu koja detaljnije opisuje označenu reč.

Vodite računa da u navigacionom meniju imate jasne nazive stranica na koju upućujete posetioca. Na taj način postižete odličnu navigaciju i lako korišćenje sajta.

Ako imate nekoliko sajtova, ili na svom sajtu želite da iz navigacionog menija posetioca preusmerite na neki drugi sadržaj van svog sajta na neki vaš drugi sadržaj na netu, ili želite uraditi ugnježdjenu navigaciju ili podstanicu, sve to možete  učiniti preko ovog menija.

Saveti za navigaciju:

 • Nemojte pretrpati svoj meni
 • Ako planirate da imate nekoliko navigacionih veza, razmislite o korišćenju šablona navigacionih dugmadi na samoj stranici sajta.
 • U navigacionom meniju kao osnovni prikaz postavite osnovne kategorije, najrelevantije stavke, dok podkategorije sortirajte u podstanicama kako bi navigacioni meni imao bolju preglednost.

Ostali korisni saveti:

Budite otvoreni za kritike

Niko ne želi da čuje negativno mišljenje o svom radu, ali kritika može biti prihvaćena i kao sredstvo za poboljšanje nego kao ličnu uvredu.
Spremite se da kada pitate prijatelje i voljene za svoje mišljenje da prihvatite tu povratnu informaciju. Jedino na taj način možete objektivno dobiti ogdovor šta je potrebno poboljšati.
Znajte da neće uvek biti pohvala.

Nemojte očekivati perfekciju u prvom naletu

Ukusi su različiti, ali bitno je napraviti takav dizajn koji će univerzalno odgovarati najvećem brojem posetilaca, za to su potrebne korekcije i sitne izmene.
Stalno istražujte šta je interesantno drugima i trudite se da to koristite na svom sajtu.

Pogledajte šta rade drugi sajtovi

Uzimajući u obzir šta rade uspešni korporativni sajtovi, vrlo lako možete doći do ideje šta je moderno kao i o prihvaćenoj praksi odabira boja i dizajna koji uliva provereno poverenje kupaca i klijenata.
Zapamtite sajtove koji vam se svidjaju.

Neka bude jednostavno

Trudite se da vaša prezentacija bude skladna sa svim potrebnim informacijama, ništa pretrpano što bi posetioca samo dodatno zbunjivalo.
Izbegavajte previše funkcija i naglašavanje nepotrebnih stvari.
Jednostavnost i sajt sa lakom navigacijom i skladnim sadrzajem je ono sto je ključ.

 Ukoliko želite da vam sajt uradi profesionalac, budite slobodni da nam se javite VIRSTO MARKETING
Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s